top of page
C4B6B784-3AEC-4D57-B450-B7C1915C7043_1_105_c.jpeg

   Articles and Reportage   

Non-Swedish Articles

NY Times Eva Gunnare_edited.jpg

NY Times

Article "Searching in Sweden for Berries, Herbs and Understandning"

by Mélissa Godin,

Aug 2023

tasteof_swedish_lapland_225_hr_web.jpg

National Geographic

An article from National Geographic UK where the dinner activity "Njálgge" with me and Helena Länta is in focus!

Njálgge_dinner_at_home_edited_edited.jpg

Article: the Telegraph

An article about food adventure in Swedish Lapland. my Njálgge-dinner as well as Ice hotel, Aurora Sky station, Kukkulaforsen, Sápmi Nature Camp.. All the best!

Eva_Gunnare.jpg

Frontiers Magazine

In September 2019 I was intvited to Scotland to have several talks about foraging. I am so happy they wanted me to be interviewed for this! 

Eva-i-Stálo.jpg

Meet a food creator

An article about me at Swedish Laplands website.

Eva Gunnare and Martina Fragale.jpg

Imperial Bulldog

An article in Italian from the talented constructive journalist Martina Fragale, whom I had a wonderful time with in late
August 2020

Eva_och_fa%CC%8Agel_edited.jpg

Gabriela auf Reisen blog

Gabriela and her husband came to Jokkmokk to visit me and Anna Kuhmunen one midwinter day in January. A short, but very happy meeting!

Foraging-in-Swedish-Lapland.png

Blog from Fork & Path

The lovely couple from Fork & Path came to visit me. They have a unique business idea to get deep into a country's food and then serve it in their restaurant in USA.

Vanessa_Chiasson

Article Travel Awaits

An article in Travel Awaits by Food and travel reporter Vanessa Chiasson. From a dinner experience with me in Jokkmokk 2018.

Eva_Gerdas_farhus.jpg

Magazine Unique

An article in French, German and Italian from Magazine Unique. With some recepies!

Eva_Gunnare_Essense_of_Lapland_Le_Figaro

Le Figaro

A travel article from Le Figaro. Mainly about the fabulous Artic Bath in Harads, but where activities in Jokkmokk is highlighted, my taste tour as well!

i_katan_berattar.jpg

Blog from theBohoChica

A beautiful review of a taste tour and lunch from this lovely travel and food writer Natasha! She has captured a lot of what I whish to convey to my guests.

Podbannersitee.jpg

WorldWide Podcast

I was interviewed by Miles Irving in this podcast. You can tell I am nervous being recorded while speaking English... But my love for wild herbs will come through!

Njalgge servering sirap.jpg

The Daily Meal

"In Swedish Lapland: a Passionate Forager Celebrates the Region and Its People"
An article by Helen Sotoriou in The Daily Meal

Eva-Gunnare-swedish-lapland-food-creator

Blog: "Lobster and Swan

A wonderful British couple with their lifestyle blog Lobster and Swan came to Jokkmokk and me in wintertime.

Swedish articles

arctic_char_svenska_dagbladet_essense_of_lapland.png

Svenska Dagbladet

Ett resereportage av SvD Mat & Resor om kreativa, kulturella och vackra Jokkmokk!
Från Augusti, 2022

rodklover_krakvicker_atbara_blommor

SVT Norrbotten

SVT kom på ett återbesök för att titta närmare på vad man kan plocka för ätbart och vad som göms i din gräsmatta!

Naturens_smaker_Naturmorgon.jpg

Naturmorgon i P1

För P1:s program Naturmorgon har jag tillsammans med reportern, biologen och läraren Thomas Öberg gjort en podd i 11 avsnitt kallad ”Naturens Smaker”.

Eva_Mjotrask_Land.jpg

Tidingen Land

Reportern Joachim Nordlund kom till Mjöträsk och gjorde ett fint reportage för tidningen Land sommaren 2017.

naturkryddare-eva-gunnare-es-e1462287831

Norrbottenskuriren

Ur Norrbottenskuriren 24/3, 2016

”Matkreatör med smak för Lappland”

3E322DBF-163F-4AC1-89DE-DEB5FBA3EB35_1_105_c.jpeg

Sveriges hållbaraste mat

Alice Bah Kuhnke tillsammans med kocken Paul Svensson är på jakt efter Sveriges hållbaraste mat. Resan börjar i Jokkmokk där jag är med som inspiratör!

EvaGunnareArjeplog-2.jpg

Arjeplognytt.se

"Ätbara växter väckte intresse"
Ett reportage efter en kvällskurs i Arjeplog i juni 2019. En ljus sommarkväll fylld med smaker och upptäckarlusta!

Essense-of-Lapland-Jossgarden-taste-perf

Piteå-tidningen

Piteå-tidningen var på plats när jag hade en Gourmetkväll med föreläsning och vild middag på Jössgården i Sjulsmark den 19 juli. Artikeln ”Matkreatör med hela naturen som skafferi” 

rallarrossaft-etikett.jpg

P4 Norrbotten

Jag for till Skaite-entrén i Muddus för att medverka i Förmiddag i P4 Norrbotten. Jag tog med mig några exempel på vilda växter i nationalparken Muddus.

Meny_i_P1

Meny i P1

Kocken Susanne Jonsson kom tillsammans med reportern Gerhard Stenlund förbi och gjorde ett reportage för
Meny i P1.

burkar_reportage.jpg

SVT Norrbotten

SVT kom på besök för att göra ett TV-reportage till lokalnyheterna.

Detta inlägg kom också med i Landet runt maj-2019

Essense-of-Lapland-Kuriren-herbs-foragin

NorrbottensKuriren

Norrbottens Kuriren kom till Jokkmokk en härlig sommardag. Många är intresserade av vilda växter! 

Artikeln ”Hon har smak för vilda växter”

Taste-of-2-arlima_mw16001.jpg

Norran

Ur Norran samt Piteå-tidningen 4-5/8, 2014

”Föreställning för fyra sinnen”

Essense of Lapland


Passionate Culture guide and Forager Eva Gunnare based in Lassbyn, the heart of Swedish Lapland, with inspirational and flavorsome activities all over Lapland and online. 

Contact

 

Eva Gunnare, Essense of Lapland

Address: 

Lassbyn 200
961 97  GUNNARSBYN
Sweden

Phone:

+46 72-234 89 88

E-mail:

eva@eolapland.se

bottom of page