top of page
C4B6B784-3AEC-4D57-B450-B7C1915C7043_1_105_c.jpeg

   Artiklar och Reportage   

Utländska reportage

NY Times Eva Gunnare_edited.jpg

NY Times

Article "Searching in Sweden for Berries, Herbs and Understandning"

by Mélissa Godin,

Aug 2023

tasteof_swedish_lapland_225_hr_web.jpg

National Geographic

An article from National Geographic UK where the dinner activity "Njálgge" with me and Helena Länta is in focus!

Njálgge_dinner_at_home_edited_edited.jpg

Article: the Telegraph

An article about food adventure in Swedish Lapland. my Njálgge-dinner as well as Ice hotel, Aurora Sky station, Kukkulaforsen, Sápmi Nature Camp.. All the best!

Eva_Gunnare.jpg

Frontiers Magazine

In September 2019 I was intvited to Scotland to have several talks about foraging. I am so happy they wanted me to be interviewed for this! 

Eva-i-Stálo.jpg

Meet a food creator

An article about me at Swedish Laplands website.

Eva Gunnare and Martina Fragale.jpg

Imperial Bulldog

An article in Italian from the talented constructive journalist Martina Fragale, whom I had a wonderful time with in late
August 2020

Eva_och_fa%CC%8Agel_edited.jpg

Gabriela auf Reisen blog

Gabriela and her husband came to Jokkmokk to visit me and Anna Kuhmunen one midwinter day in January. A short, but very happy meeting!

Foraging-in-Swedish-Lapland.png

Blog from Fork & Path

The lovely couple from Fork & Path came to visit me. They have a unique business idea to get deep into a country's food and then serve it in their restaurant in USA.

Vanessa_Chiasson

Article Travel Awaits

An article in Travel Awaits by Food and travel reporter Vanessa Chiasson. From a dinner experience with me in Jokkmokk 2018.

Eva_Gerdas_farhus.jpg

Magazine Unique

An article in French, German and Italian from Magazine Unique. With some recepies!

Eva_Gunnare_Essense_of_Lapland_Le_Figaro

Le Figaro

A travel article from Le Figaro. Mainly about the fabulous Artic Bath in Harads, but where activities in Jokkmokk is highlighted, my taste tour as well!

i_katan_berattar.jpg

Blog from theBohoChica

A beautiful review of a taste tour and lunch from this lovely travel and food writer Natasha! She has captured a lot of what I whish to convey to my guests.

Podbannersitee.jpg

WorldWide Podcast

I was interviewed by Miles Irving in this podcast. You can tell I am nervous being recorded while speaking English... But my love for wild herbs will come through!

Njalgge servering sirap.jpg

The Daily Meal

"In Swedish Lapland: a Passionate Forager Celebrates the Region and Its People"
An article by Helen Sotoriou in The Daily Meal

Eva-Gunnare-swedish-lapland-food-creator

Blog: "Lobster and Swan

A wonderful British couple with their lifestyle blog Lobster and Swan came to Jokkmokk and me in wintertime.

Svenska reportage

arctic_char_svenska_dagbladet_essense_of_lapland.png

Svenska Dagbladet

Ett resereportage av SvD Mat & Resor om kreativa, kulturella och vackra Jokkmokk!
Från Augusti, 2022

rodklover_krakvicker_atbara_blommor

SVT Norrbotten

SVT kom på ett återbesök för att titta närmare på vad man kan plocka för ätbart och vad som göms i din gräsmatta!

Naturens_smaker_Naturmorgon.jpg

Naturmorgon i P1

För P1:s program Naturmorgon har jag tillsammans med reportern, biologen och läraren Thomas Öberg gjort en podd i 11 avsnitt kallad ”Naturens Smaker”.

Eva_Mjotrask_Land.jpg

Tidingen Land

Reportern Joachim Nordlund kom till Mjöträsk och gjorde ett fint reportage för tidningen Land sommaren 2017.

naturkryddare-eva-gunnare-es-e1462287831

Norrbottenskuriren

Ur Norrbottenskuriren 24/3, 2016

”Matkreatör med smak för Lappland”

3E322DBF-163F-4AC1-89DE-DEB5FBA3EB35_1_105_c.jpeg

Sveriges hållbaraste mat

Alice Bah Kuhnke tillsammans med kocken Paul Svensson är på jakt efter Sveriges hållbaraste mat. Resan börjar i Jokkmokk där jag är med som inspiratör!

EvaGunnareArjeplog-2.jpg

Arjeplognytt.se

"Ätbara växter väckte intresse"
Ett reportage efter en kvällskurs i Arjeplog i juni 2019. En ljus sommarkväll fylld med smaker och upptäckarlusta!

Essense-of-Lapland-Jossgarden-taste-perf

Piteå-tidningen

Piteå-tidningen var på plats när jag hade en Gourmetkväll med föreläsning och vild middag på Jössgården i Sjulsmark den 19 juli. Artikeln ”Matkreatör med hela naturen som skafferi” 

rallarrossaft-etikett.jpg

P4 Norrbotten

Jag for till Skaite-entrén i Muddus för att medverka i Förmiddag i P4 Norrbotten. Jag tog med mig några exempel på vilda växter i nationalparken Muddus.

Meny_i_P1

Meny i P1

Kocken Susanne Jonsson kom tillsammans med reportern Gerhard Stenlund förbi och gjorde ett reportage för
Meny i P1.

burkar_reportage.jpg

SVT Norrbotten

SVT kom på besök för att göra ett TV-reportage till lokalnyheterna.

Detta inlägg kom också med i Landet runt maj-2019

Essense-of-Lapland-Kuriren-herbs-foragin

NorrbottensKuriren

Norrbottens Kuriren kom till Jokkmokk en härlig sommardag. Många är intresserade av vilda växter! 

Artikeln ”Hon har smak för vilda växter”

Taste-of-2-arlima_mw16001.jpg

Norran

Ur Norran samt Piteå-tidningen 4-5/8, 2014

”Föreställning för fyra sinnen”

Essense of Lapland



Eva Gunnare, kulturguide och matkreatör, anordnar smakföreställningar, guidade smakturer, örtkurser och evenemang med vilda gröna smaker och livet i Lappland i fokus.

Med Norrbotten som bas, men med uppdrag i Sverige, sprider jag glädje, kunskap och inspiration om det härliga livet här i norr.

Kontakt

 

Eva Gunnare, Essense of Lapland

Adress: 

Lassbyn 200
961 97  GUNNARSBYN

 

Telefon:

072-234 89 88

E-mail:

eva@eolapland.se

bottom of page