Gott i magen

Knäcksticks – björk

Knäcksticks - björk Ett riktigt gott och nyttigt snacks - mycket bättre än chips! Dessa avlånga knäcksticks har jag bakat av dinkel- och grahamsmjöl. Men det är kryddsättningen med hjälp av mina torkade björklöv som gör smaken till någonting riktigt extra. Björklöven plockar jag på försommaren när de är små som "musöron", fyllda [...]

Kvannefrön

Kvannefrön Fröna från den fantastiska fjällkvannen - drottningen av fjällväxter - är en krydda jag använder likt fänkålsfrön. Fjällkvannen - kallad båskå på samiska - är en traditionell grönsak och medicinalväxt, och en av mina absoluta favoriter! Fröna plockar jag i slutet av sommaren högt uppe till fjälls. Jag plockar inte allt från [...]

Ormrots-nötter

Ormrots-nötter   Ormrot är en vanlig växt här i norr, men är svår att upptäcka eftersom den är rätt så oansenlig. Trots det är det en av de 14 växter vi bör känna till i en överlevnadssituation här i Sverige! Det pga sitt höga kolhydratinnehåll i rötterna och de sk groddarna. Under de vita [...]

Älgörtssaft

Älgörtssaft En välsmakande saft gjort på blommorna av älggräs/ älgört. Smaken har en härlig mandelsmak som påminner om tugummit ”Jenka” eller björnklister för alla som kommer ihåg denna klassiska skoldoft! En härligt uppfriskande sommarsaft eller varför inte göra en drink av den med bubbelvatten i? Passar både alkoholfri, eller om man vill stänka i [...]

Björkknopps-salt

Björkknopps-salt Ett delikat kryddsalt som är fantastiskt god med fisk, men även färsrätter får en skjuts av saltet. En av mina favoriter är att strö saltet på skivade tomater! Så testa gärna också till grönsaker och dressingar. Björkknopparna plockas precis när de ska slå ut när de är fyllda med alla smaker och ämnen som [...]

Tallskotts-Salt

Tallskotts-salt Av tallens skott, så kallade tallstruntar, gör jag ett gott kryddsalt att krydda sallader, fisk och kött. Saltet tillsammans med granskottsolja och crème fraîche kan man röra ihop till en otroligt mumsig dippsås som är en av mina favoritersmaker på mina smakföreställningar. Kryddsaltet ger en mustig, men subtil skogsdoft och smak som passar till [...]

Kanderad kvanne

Kanderad kvanne Fjällkvanne är en kulinarisk delikatess med en helt unik smak. Dessa kanderade stjälkar är en medeltida delikatess och dessutom nyttig! Kvannen har ansågs kunna bota pesten på medeltiden vilket kan bero på dess egenskaper att göra gott för magen samt höja immunförsvaret. Jag har plockat fjällkvannen i Jokkmokksfjällen (OBS! Ej i nationalparkerna!), [...]

Rönnbär & Konjak

Rönnbär & Konjak Av klarröda frostnupna rönnbär gör jag en geléliknande marmelad ackompanjerad av svenska äpplen, socker och en rejäl skvätt konjak. En vuxensmak som är otroligt gott till viltkött. OBS! TILLFÄLLIGT SLUT  Beställ

Tall- och Granskottsolja

,

Tall- eller granskottsolja Späda tallstruntar respektive nyutslagna granskott har fått ligga i rapsolja i några veckors tid för att sen bli till dessa fantastiskt goda produkter! Ringla över sallader, soppor, dippsåser, dressingar och är särskilt goda till köttmarinader. De ger en rund, något sötaktig smak med viltkänsla. Oljorna kan också användas för kroppen. De [...]

Kvannesirap

Kvannesirap När jag har famnen full av nyplockade kvannestjälkar fylls luften av dess karaktäristiska friska och lätt parfymera doft. Man kan bli helt berusad! Denna sirap som är kokad av stjälkarna, använder jag med glädje till att ringla på vaniljglass, grädde, plättar, filmjölk eller på en riktigt god ost. Beställ [...]