Project Description

Kvannefrön

Fröna från den fantastiska fjällkvannen – drottningen av fjällväxter – är en krydda jag använder likt fänkålsfrön.

Fjällkvannen – kallad båskå på samiska – är en traditionell grönsak och medicinalväxt, och en av mina absoluta favoriter!

Fröna plockar jag i slutet av sommaren högt uppe till fjälls. Jag plockar inte allt från blomman, utan lämnar alltid kvar så att det blir nya blommor där jag plockar.

Sen rostar jag fröna så att den aromatiska smaken kommer fram. Äter man fröna direkt kan de vara rätt starka. Men jag använder dem både hela och mortlade. Hela som brödkrydda eller när jag gravar fisk eller smaksätter marinader. Mortlade när jag gör dressingar eller i mina goda mördegskakor smaksatta med kvannefrön och rivet citronskal.

Kvannesmaken är lite som koriander – antingen gillar man det inte eller så är man lätt beroende av den! Vågar du pröva?

 

 

Fjällkvanne-frön

kr6960 ml