Chaga – sprängticka

Chaga – sprängticka2018-08-30T07:49:57+02:00

Project Description

Sprängtickan är en parasitsvamp som man kan hitta på björkar i arktiska områden. Srpängtickan är kanske mer känd som Chaga, vilket är det österländska namnet på denna urgamla medicinalväxt – i Kina nämnd som ”Kungen av svampar”. Har mer än 300 gånger mer antioxidanter än gojibär m fl vilket gör den till ett bra kosttillskott för att stärka kroppen.

Här i Lappland har den använts som kaffesurrogat, men har använts som té under en mycket längre period än vi har känt till kaffe här uppe. Den har en mild vaniljaktig smak, man kan också ana en aning svampsmak.

Jag har fått tag på ett par fina extra stora exemplar hos min skogsägande karl. Dessa har jag torkat i bitar i påsar om 50 gram. Dessa används till té som kan drickas som det är eller ha som bas i soppor eller andra drycker. Bitarna kan användas om och om igen tills de inte ger någon färg kvar.
Jag har också gjort pulver av svampen som kan strös direkt i smoothies eller drycker.

Mest effektivt är det dubbelextrakt jag gjort. Då har jag sjudit chagan i vatten i ca 30 timmar. Denna koncentrerade lag har jag blandat med en alkoholtinktur där jag låtit chagan ligga i sprit i 4 månader. Vissa ämnen som bara är spritlösliga kommer då fram. Tag 15-20 droppar dagligen.

Torkade chagabitar

kr12050 g

Dubbelextrakt - liten

kr12510 ml

Dubbelextrakt - stor

kr22530 ml

Chagapulver

kr5960 ml