Lappländsk matkreatör

Lappländsk matkreatör2017-05-19T23:02:31+02:00

Matkreatör – vad är det?

I min värld så är en matkreatör någon som vill ta vara på lokala matråvaror på de allra bästa sätten. Både känna till traditioner, men våga vara kreativ och lyfta fram nya sätt, nya smaker och nya kombinationer.

Jag vill ta fram Lapplands unika smaker, krydda kött och fisk med vilda örter och bjuda dig på en mångsinnlig upplevelse fylld med inspiration. Här i midnattssolens land är köttet, fisken, bären och växterna mer fyllda av näring och smakrikare  än på andra platser och jag brinner mest för att lyfta fram vilda örter och bär på oväntade och goda sätt.

Jag gick 2009/10 en ettårig utbildning från Samernas Utbildningscenter – Biebmu, samisk matkultur – med Greta Huuva, samisk matambassadör, som huvudlärare. Ur kursplanen:

Efter genomförd utbildning har Du goda kunskaper inom samisk mat- och matlagningskultur, allt ifrån insamling och tillvaratagande av råvara till praktisk matlagning. Exempel på råvaror är ren, älg, fågel, fisk, bär, örter och växter.

Olika konserveringsmetoder såsom gravning, rökning och torkning gås igenom. Vikt läggs på att tillvarata den äldre generationens kunskaper, och förmedla dessa vidare.

Utbildningen omfattar 40 KY-poäng.

 

Här är klassen med på den stora höstslakten i Kuorpak, Sirges sameby. Per Ola Utsi lär oss om konsten av slakta fint och med god hygien.

Greta Huvva och mina klasskamrater plockar fjällkvanne vid älvbrinken.

Till Start-sidan