En fröjd för öga, öra och smaklökar

En fröjd för öga, öra och smaklökar2017-02-09T07:35:05+02:00

Ur Norrbottenskuriren 22 juli, 2011

En fröjd för öga, öra och smaklökar

En mångsinnlig matföreställning bjöd Eva Gunnare på som inledde med en kvillrande glad hälsningsjojk. Eva är utbildad samisk måltidskreatör, även om hon föredrar att kalla sig lappländsk istället för samisk. I januari 2011 startade hon företaget Essense of Lapland.

-Jag brinner för en massa olika saker som jag nu har paketerat, säger Eva Gunnare.

Eva Gunnare bjuder på en mångsinnlig upplevelse genom att blanda berättelser med jojk, visor, stämningsfulla bilder och små delikata smakupplevelser. Den här gången är temat hennes egen livsresa, från uppväxten i Stockholm till hennes fyrtioårskris som resulterade i Essense of Lapland.

– När jag som 20-åring kom till Kvikkjokk var det livsomvälvande, jag var helt omtumlad och kände att det här är platsen som gör mig gott. Jag återvände i åtta år, varav som föreståndare på fjällstationen i sex år. Tänk vilken tur att redan i 20-årsåldern hamna rätt i livet, konstaterar Eva medan en närbild på blodtörstiga myggor tonar fram.

– I Kvikkjokk föds all världens mygg och sen sprider de sig. På fjällstationen hade vi nlag om myggdensitet, säger hon med glimten i ögat och bjuder på älgörtsdricka, som hon beskriver som flytande huvudvärksdryck med blommig smak.

Skvattramgravat


Eva Gunnare kan mycket om blommor och örter och eftersom hon varit gift med en renskötare har hon haft ena foten i den samiska kulturen och känner sig hämma där. I Staloluokta plockar hon fjällsyra, enbär och kvanne som hon kryddar sina anrättningar med.

Att den hembakade gáhkkon med enbärssmör och skvattramgravat älgkött och sötsur lingonsirap går hem märks när hela salongen plötsligt unisont utbrister mmm…

– Skvattram är en starkt kryddig växt som man kan gnida in sig med mot mygg, att äta mycket är inte nyttigt men lite är uppiggande, lite afrodisiakum. Varför ska vi smaksätta med lime och chili när vi bara kan gå ut i naturen och hämta fantastiska örter, undrar hon.

40-årskrisen ledde till att hon gick utbildningen Biebmu på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk och lärde sig ta hand om allt från renen, inklusive koka hjärnpalt och laga tarmgrytor. Hon har också gått HACCP-utbildningen innan företagsstarten, något hon rekommenderar alla som håller på med mat.

Förmedla glädje

De mångsinnliga matföreställningarna vänder sig främst till besöks- och företagsgrupper i samarbete med turismarrangörer och företag. Tanken är att åka ut till arbetsplatser och hotell och att variera föreställningarna allt efter årstid och önskemål.

– Jag kan vara förrätt. Jag kan också vara efterrätt. Framförallt vill jag hålla det personligt, på min nivå – enkelt, men trevligt och glatt. Jag vill förmedla den glädje jag känner över att bo här och jag tror på idén att blanda smakupplevelser, bilder, berättelser och sånger, säger Eva Gunnare.